Blues Factory as
Spillearenaer  

Fanger har tradisjonelt fått spille for medfanger inne i fengslene eller på fengselslignende arenaer utenfor fengslene etter endt soning.  En viktig del av Blues Factorys habiliteringsarbeid består i å skape arenaer hvor fanger, løslatte fra fengsel og andre ungdommer som har deltatt i opplæringen, får anledning til å vise hva de kan og får muligheten til å spille med kjente bluesmusikere for et ordinært publikum.

Bastøy Blues & Rock festival
Bastøy Blues & Rock Festival ble første gang arrangert i 2011 i forbindelse med den åpne dagen i Bastøy Fengsel, hvor alle som vil kan besøke øya. I tillegg til husbandet fra Bastøy, fikk festivalen besøk av Prison Maniacs fra Telemark Fengsel, Trond Ytterbø (Notodden Bluesband), Tom «Dysa» Støland (Harp’n Blues) og Jon Ultvedt (Reverend John Bluesband).

Festivalen ble gjentatt i 2012, hvor blant annet Vidar Busk, Trond Ytterbø (Notodden Bluesband), Knut Eide (Moonlight Crying), Tom «Dysa» Støland (Harp’n Blues) og Randi Gunhildstad (Bluesbelievers) deltok sammen med husbandet Prison Maniacs fra Telemark Fengsel og jentebandet Forbidden Fruits Ravneberget Fengsel.

Bastøy Blues & Rock Festival
Foto: Jørn Stensvold


Forbidden Fruits fra Ravneberget Fengsel spiller sin egen låt Alice in Wonderland på Bastøy Blues & Rock Festival 2011Skyldig som faen fra Blueshuset på Bastøy spiller sin egen låt Prison Rock Blues på Bastøy Blues & Rock Festival 2012


Jailhouse Stage på Notodden Bluesfestival
Jailhouse Stage er en ny og unik scene for norske fengselsband på Notodden Bluesfestival. Jailhouse Stage ble gjennomført for første gang i 2012 på en av festivalens hovedscener med husband fra Telemark-, Bastøy- og Ravneberget Fengsel og ble en ubetinget suksess.

Jailhouse Stage er en del av Blues Factorys strategi for å skape spillearenaer utenfor fengselsmurene, og er ment å være en arena hvor fanger som har deltatt i musikkopplæring og husbandvirksomhet i norske fengsler kan synliggjøre sine musikalske ferdigheter, og samtidig få muligheten til å spille med profesjonelle norske og utenlandske bluesartister.

Jailhouse Stage er i prinsippet åpen for husband fra alle norske fengsler, men vil i praksis være forbeholdt husband som har tilegnet seg musikalske ferdigheter som tilsier at de kan gjennomføre en opptreden med et visst musikalsk nivå.

Deltakelse på Jailhouse Stage er med andre ord ment å «henge høyt», i den forstand at det vil kreve en betydelig egeninnsats fra potensielle band for å få opptre på festivalen. For Notodden Bluesfestival er Jailhouse Stage et uttrykk for festivalens ønske om å være en viktig samfunnsaktør og en videreføring av festivalens tradisjonelle sosiale engasjement.

Jailhouse Stage
Prison Maniacs fra Telemark Fengsel og Forbidden Fruits fra Ravneberget Fengsel på Jailhouse Stage 2012


Prison Maniacs: Before you accuse me (Jailhouse Stage/Notodden Bluesfestival)

Blues Behind Bars
Blues Behind Bars Festivalen i Telemark Fengsel, med band fra andre fengsler og profesjonelle artister, er en av arenaene i fengsel hvor band har muligheten til å vise hva de kan. Festivalen ble arrangert første gang i 2010, med besøk av Vidar Busk, Trond Ytterbø og Venjas Harem, og ble det største enkeltarrangementet som noensinne er gjennomført inne i fengselet. I 2011 hadde festivalen besøk av Skyldig som faen fra Bastøy Fengsel og Notodden Bluesband.

Blues Behind Bars
Foto: Magnar Haugen                                      Foto: NRK ØstafjellsBlues Behond Bars Festival 2010Road Show
fra Notodden Bluesfestival i Telemark- og Bastøy Fengsel

Som en del av promoteringen av Jailhouse Stage ble det gjennomført besøk med konserter i både Telemark- og Bastøy Fengsel, samt en gratiskonsert for Bymisjonens brukere i samarbeid med Kirkens Bymisjon i Tønsberg.

Road Showet bestod av bandet Spoonful of Blues med Jostein Forsberg, Morten Omlid, Tony Caddel og Eskil Aasland, bluesartistene Rita Engedalen og Margit Bakken (Damer i blues), Trond Ytterbø (Notodden Bluesband), Jon Ultvedt (Reverend John Bluesband) og Kåre Virud.

Konserten I Bastøy Fengsel ble gjennomført som en del av den tradisjonelle Bastøydagen, med stort frammøte av både fanger og ansatte, samt besøk på Blueshuset for Road Showets musikere.

I Telemark Fengsel ble Road Showet gjennomført som utekonsert i strålende vær med stort frammøte av både fanger og ansatte. Arrangementet fikk bred pressedekning i Telemarksavisa og ikke minst i Notoddens lokalavis Telen, som også produserte en ti minutter lang video med musikalske innslag og intervjuer med både ansatte, bluesmusikere og fanger som har deltatt i prosjektet Blues Behind Bars i Telemark Fengsel.

Road Show
Foto: Knut H. Slettemo

Den mest spektakulære delen av Road Showet ble likevel gratiskonserten for brukerne av Kirkens Bymisjon i Tønsberg, med 120 besøkende i Sven Foyn Bedehus på kvelden etter at Road Showet hadde besøkt Bastøy Fengsel tidligere samme dag. Her fikk husbandet «Skyldig som faen» fra Blueshuset æren av å varme opp for og spille sammen med proffene fra Notodden, som skapte en «magisk» blanding av gospel og rå blues på det som også var sommeravslutningsfesten for Bymisjonens ansatte, frivillige og brukere.

Sommeravslutning Kirkens Bymisjon Tønsberg
Foto: Kirkens Bymisjon


Bluesklubbene
Nettverket av nærmere 70 bluesklubber spredt over hele landet, er viktige samarbeidspartnere i Blues Factorys habiliteringsarbeid, og kanskje det beste eksemplet til nå på en konkretisering av den nye kriminalomsorgsmeldingens ønske om et tettere samarbeid mellom kriminalomsorgen og de frivillige organisasjonene.

Total Historisk plakat - Tønsberg Roots Club
var første bluesklubb ut til å booke
fengselsband

Se plakaten i stort format her

Alle fanger som har deltatt i Blues Factorys opplæringsmodell får tilbud om ett års betalt medlemskap i den lokale bluesklubben der de bor ved løslatelse. Her får de tilgang til et kontaktnettverk og mulighet til å delta i klubb- og festivalarbeid. Bluesklubbene er også viktige spillearenaer for band – både innenfor og utenfor fengselsmurene.

   
© Blues Factory AS Besøksadressse: Prinsensgate 16, 3211 Sandefjord - Tlf: 915 44 972 - E-post: bjorn@bluesfactory.no Webdesign AWdata