Blues Factory as
Bluesmestring - Trinn I  

I Blues Factorys opplæringsmodell er Trinn I betegnelsen på musikkaktiviteter i fengsel med høyt sikkerhetsnivå, eller det som kalles lukket fengsel. Trinn II er betegnelsen på den samme opplæringsmodellen i fengsel med lavt sikkerhetsnivå, såkalte åpne fengsler, mens Trinn III er betegnelsen vi bruker på musikkopplæring utenfor fengslene for løslatte fanger og andre brukergrupper.

På grunn av strenge sikkerhetsrutiner er mulighetene for musikkaktiviteter naturlig nok mer begrenset i lukkede enn i åpne fengsel, samtidig som rammebetingelsene utenfor fengselsmurene gir helt andre muligheter for opplæringsvirksomhet. Det er disse erfaringene som ligger til grunn for Blues Factorys opplæringsprogram, som gjør det mulig å følge deltakerne fra lukkede (Trinn I) til åpne fengsel (Trinn II) og videre etter endt soning (Trinn III).


Fengsel med høyt sikkerhetsnivå

Telemark fengsel
Telemark Fengsel med 82 fangeplasser, startet opplæringsmodellen Blues Behind Bars i januar 2010. Modellen er basert på en organisatorisk struktur med egen musikkboenhet, husband og profesjonelle blues- og rock musikere som eksterne instruktører.


Foto: NRK Østafjells

«Bluesmestringsenheten» som har plass til 6 fanger, er i utgangspunktet en ordinær boenhet underlagt de samme regler og sikkerhetsrutiner som de andre boenheter i fengselet, men er tilrettelagt for undervisning og felles øvinger på kveldstid. Alle cellene er utstyrt med PC og et dataprogram som gjør det mulig å benytte PC’ en som øvingsforsterker. Fangene kan ha musikkinstrumenter på cella og fellesrommet er utstyrt med White Board. Musikkboenheten gjør det mulig for den enkelte å tilegne seg relativt omfattende musikalske ferdigheter på en helt annen måte enn det man vanligvis kan få til i et lukket fengsel, samtidig som husbandaktiviteter kan forberedes før de ukentlige bandøvingene. Informasjon, kommunikasjon og logistikk blir også enklere både for ansatte og fanger med samlokalisering av deltakere til en boenhet.

Prison Maniacs er husbandet i Telemark Fengsel. Bandet ble opprinnelig startet i februar 2009 med navnet Minken & The Maniacs, senere Milo & The Maniacs, men har siden sommeren 2010 hatt det navnet det har i dag. Bandet har felles øving en gang i uken og spiller på ulike tilstelninger inne i fengselet, blant annet på den årlige Blues Behind Bars festivalen i Telemark Fengsel, som foreløpig har blitt arrangert i 2010 og 2011. Bandet spilte på Jailhouse Stage på Notodden Bluesfestival i august 2012 og deltok på Bastøy Blues & Rock Festival både i 2011 og 2012.

Musikkopplæringen foregår på dagtid i regi av skoleavdelingen, med Trond Ytterbø (Notodden Bluesband) og andre bluesmusikere fra Telemark som instruktører.


Oye Como Va - Blues Behind Bars

Blues Behind Bars Festivalen i Telemark Fengsel, med band fra andre fengsler og profesjonelle artister, er en av arenaene i fengsel hvor band har muligheten til å vise hva de kan. Festivalen ble arrangert første gang i 2010, med besøk av Vidar Busk, Trond Ytterbø og Venjas Harem, og ble det største enkeltarrangementet som noensinne er gjennomført inne i fengselet. I 2011 hadde festivalen besøk av Skyldig som faen fra Bastøy Fengsel og Notodden Bluesband.


Foto: Magnar Haugen                                      Foto: NRK Østafjells

   
© Blues Factory AS Besøksadressse: Prinsensgate 16, 3211 Sandefjord - Tlf: 915 44 972 - E-post: bjorn@bluesfactory.no Webdesign AWdata