Blues Factory as
Bluesmestring - Trinn II  

Fengsel med lavt sikkerhetsnivå

Bastøy Fengsel
Bastøy Fengsel, som er det største åpne fengselet i Norge med 115 fangeplasser, introduserte opplæringsmodellen Blues Behind Bars i mai 2011, da det såkalte Blueshuset ble etablert. Den organisatoriske strukturen for opplæringsmodellen er den samme som på Trinn I, men har mye bedre øvingsmuligheter på grunn av lavere sikkerhetskrav.

Blueshuset er katalysatoren og senteret for musikkaktivitetene på øya, og fungerer i realiteten som et musikalsk kollektiv med plass til syv fanger som bor og øver sammen hele uka. Beboerne på Blueshuset har felles husmøte en kveld i uken, hvor ting som angår huset tas opp. I tillegg benyttes de ukentlige husmøtene til å planlegge og forberede spilleoppdrag inne i og utenfor fengselet, Bastøy Blues & Rock Festival, plateinnspillinger og ikke minst rekruttering av nye beboere og husbandmedlemmer til Blueshuset.          

Blueshuset
Foto: Lars Væring                                            Foto: Haakon Grøttum


Alket - Yjet (Stjerner) - Musikalsk videobrev
Savnet etter egne barn er en av de jævligste tingene med å sitte i fengsel. For utenlandske fanger som soner lange dommer er dette ekstra tungt, da mulighetene til besøk er få. Alket - den nye beboeren i Blueshuset på Bastøy - som nå også er gitarist i «Skyldig som faen», lagde denne sangen etter å ha lært seg selv å spille gitar på cella i Oslo Fengsel. Med hjelp fra musikklæreren ble det til et videobrev som kunne sendes til barna. Dette er ikke en blueslåt - it's the real thing - living the blues.

Blues & Rock Workshop
I motsetning til Telemark Fengsel, hvor musikkopplæringen er i regi av skoleavdelingen på dagtid, foregår undervisningen på en Blues & Rock Workshop som arrangeres på Blueshuset med eksterne instruktører fra Blues Factory AS på tirsdager fra 15:00-19:00.

Blues & Rock Workshop
Foto: Anne Charlotte Schjøll

Skyldig som faen er husbandet i Bastøy Fengsel. Bandet har to felles øvinger hver uke, i tillegg til det uformelle samspillet som foregår på huset resten av uka.  De fleste av medlemmene i bandet bor på Blueshuset, selv om det ikke er noe krav at bandmedlemmer må bo der. Bandet har hatt mer enn 30 spilleoppdrag inne i og utenfor fengselet siden oppstart i mai 2011, blant annet på 20 års jubileet til Musikk i fengsel og frihet (MIFF) i Bredtveit Fengsel og på Sub Scene i Oslo, på Blues Behind Bars festivalen i Telemark Fengsel i 2011, på KROM konferansen på Storefjell i januar 2012 og på Jailhouse Stage på Notodden Bluesfestival i august 2012.

Skyldig som faen
Foto: Tom Helmersen                                      Foto: Eivind Henriksen

I desember 2011 lagde Bluesasylet på NRK P2, med programlederne Knut Borge og bluesgitaristen Knut Reiersrud, en spesialsending med en times live konsert inne fra Bastøy Fengsel med husbandet, som ble sendt på nyttårsaften før kongens tale!

Bluesasylet
Foto: «Gale Per»


Bastøy Blues & Rock Festival ble første gang arrangert i 2011 i forbindelse med den åpne dagen i Bastøy Fengsel, hvor alle som vil kan besøke øya. I tillegg til husbandet fra Bastøy, fikk festivalen besøk av Prison Maniacs fra Telemark Fengsel, Trond Ytterbø (Notodden Bluesband), Tom «Dysa» Støland (Harp’n Blues) og Jon Ultvedt (Reverend John Bluesband). Festivalen ble gjentatt i 2012, hvor blant annet Vidar Busk, Trond Ytterbø (Notodden Bluesband), Knut Eide (Moonlight Crying), Tom «Dysa» Støland (Harp’n Blues) og Randi Gunhildstad (Bluesbelievers) deltok sammen med husbandet Prison Maniacs fra Telemark Fengsel og jentebandet Forbidden Fruits fra Ravneberget Fengsel. 

Bastøy Blues & Rock Festival
Foto: Jørn Stensvold

CD innspillinger
I tillegg til musikkopplæring, husbandvirksomhet, planlegging og gjennomføring av spilleoppdrag og rekruttering av nye deltakere til musikkprosjektet, gjennomføres det CD innspillinger når mulighetene åpnes for dette. Sommeren 2011 ble CD’en Bra oppe! Bra nede! spilt inn i Bastøy Kirke med den profesjonelle studioteknikeren Njål Frode Lie fra Notodden og hjelp på noen låter fra de profesjonelle bluesmusikere som Knut Nordhagen, Bertil «Boogie Bertil» Jøreng og Tom «Dysa» Støland fra Vestfold.

   
© Blues Factory AS Besøksadressse: Prinsensgate 16, 3211 Sandefjord - Tlf: 915 44 972 - E-post: bjorn@bluesfactory.no Webdesign AWdata